head

Tratament cancer de colon/ Terapii împotriva cancerului de colon

Tratament cancer de colon pe cale chirurgicală
Tratament cancer de colon pe cale chirurgicală
Eva MacPherson Eva MacPherson
Subiect : Stil de viață

Sunt mai multe modalități prin care se poate trata cancerul de colon, dar cea mai eficientă este dacă prin intervenție chirurgicală tumoarea se poate îndepărta de tot.

Pe lângă operație un rol important poate avea și terapia prin raze și chimioterapia după tratamentele țintite și de susținere.
Cancerul de colon aparține printre cele mai frecvente boli maligne, dacă este depistată și tratată la timp viața poate fi salvată. Modalitățile de tratament în mare parte depind de marimea și de locul unde este așezată tumoarea.

Intervenții chirurgicale

Soluția chirurgicală clasică o reprezintă excluderea porțiunii intestinale unde se află tumoarea. În cazul depistării în faza incipientă a tumorii, această metodă poate duce la vindecarea bolnavului de cancer. Colectomia în schimb este o intervenție serioasă, în fază avansată nu îndepărtează doar tumoarea, ci și celulele canceroase înconjurătoare precum și ganglionii limfatici, pentru a preveni reapariția bolii sau formarea metastazelor. Dacă este scurtă porțiunea de intestin excizată, marginile exciziei sunt unite prin cusătură, în schimb în cazul porțiunilor mai lungi se realizează o deschidere chirurgicală, vor forma așa numita stoma, prin care scaunul se golește intrun sac colector exterior fixat pe peretele abdominal. Aceasta de multe ori este greu de suportat de către bolnavi. În tratamentul cancerului de colon este utilă și laparoscopia (operație cu incizii mici ), care se realizează cu endoscop. Avantajul acestuia este că nu este necesară excizia peretelui abdominal, doar 3-4 incizii mărunte, intervenția are riscuri minime, cicatricile se vindecă foarte repede.

Chimioterapie și terapie prin raze

Terapia prin raze în primul rând se utilizează în cazul cancerului de colon. Chimioterapia se axează pe distrugerea celulelor canceroase prin medicamente antitumorale. Comparativ cu terapia prin raze, chimioterapia nu este locală, ci generală, un tratament care acționează asupra întregului organism. După intervenția chirurgicală  în funcție de complexitatea intervenției și stadiul bolii tratamentul poate fi completat cu terapie prin raze, precum și terapii biologice țintite.

Terapia biologică țintită

Prin această terapie medicamentele administrate sunt capabile să distrugă țintit celulele tumorale identificate ca avand caracteristici biologice diferite, și opresc înmulțirea acestora.
Tratamentul cu suplimente alimentare

Tratamentele de susținere sunt necesare în cazul tuturor bolilor tumorale, unul dintre acestea este tratamentul cu suplimente alimentare. Suplimentele alimentare sunt
anti-tumorale, împiedică metastazele, dar este recomandat ca să fie brevetate.

Articole legate de acest subiect

Comunitate