head

Ghid Tenosinovita- Ce trebuie să știm despre această boală?

Simptomul cel mai important al tenosinovitei este durerea, la apăsare și la mișcare deopotrivă
Simptomul cel mai important al tenosinovitei este durerea, la apăsare și la mișcare deopotrivă
Eva MacPherson Eva MacPherson
Subiect : Stil de viață

Tenosinovita poate apărea la orice membru, deobicei din cauza efortului fizic exagerat prelungit. La mișcare și la apăsare este caracterizată de durerea puternică, care dacă durează mai multe zile este recomandat să apelăm la medic.
Parte importantă a terapiei o reprezintă odihna și fixarea, dar pentru dispariția simptomelor trebuie încetată cauza declanșatoare.

Mai nou tenosinovita apare cel mai des în mână, antebraț, cot, umăr și laba piciorului. ”Alegerea” este foarte vastă deoarece în corpul uman se gasesc aproape 300 de teci sinoviale.

De ce apare tenosinovita?

În general este provocată de un micro-stres, adică mișcari zilnice repetitive în mod sistematic. Acestea în timp suprasolicită teaca sinovială, modifică structura țesuturilor și pot genera inflamații acute sau cronice. Se poate întâmpla ca tenosinovita să fie provocată de modificari degenerative a țesuturilor ce apar odată cu vârsta, o mișcare brusca, sau o ruptură de tendoane.

Dacă folosim o teacă sinovială depăsind capacitățile sale fiziologice, fibrele musculare suferă daune mai mici sau mai mari. Aceste leziuni organismul este capabil să le corecteze, dar dacă slăbește sistemul imunitar, sau pur și simplu este prea mare tensiunea exterioară , fibrele musculare noi vor fi mai puțin rezistente și flexibile.

Teaca sinovială sănătoasă rar reacționează la efort brusc  cu ruptură musculară sau desprindere osoasă. Exact opus cu aceasta se comportă teaca snovială inflamată, care în acest caz este inertă și rigidă.

Acestea sunt cei mai importanți factori de risc

Suprasolicitarea: este cu spectru larg și nivelul acesteia depinde de care parte a corpului afectează. În cazul degetelor cel mai mare risc reprezintă scrisul frecvent pe o perioadă mai îndelungată (Ex: luarea notițelor la scoală), sau caracteristic zilelor noastre trimiterea de mesaje, folosirea telefoanelor mobile.
Toate membrele pot fi afectate din cauza antrenamentelor exagerate.

Haine, pantofi: poate părea ciudat dar alegerea nepotrivită a pantofilor, hainele prea strâmte contribuie la apariția de tenosinovită. În acest caz cauza declanșatoare este circulația deficitară care îngreunează oxigenarea tendoanelor și a tecii sinoviale.

Miscările zilnice repetitive în mod sistematic pot provoca tenosinovita

Lipsa încălzirii: mulți simt ca sunt intr-o forma excelentă, din acest motiv nu au nevoie de încălzire înainte de sport. Nu este așa, fără încălzire crește riscul apariției de tenosinovită.

Postura greșită: sunt afectați îndeosebi cei care au o muncă statică, în acest caz cel mai des tenosinovita apare la umeri.

Menopauza: consecința schimbărilor hormonale face ca vasele să se subțieze și celulele primesc mai puțin oxigen, din acest motiv poate începe și modificarea degenerativă a tecii sinoviale, iar aceasta poate mări șansa de tenosinovită.

Kilogramele în plus: prea puțini indicatori buni în caz de tenosinovită sunt precum excesul de greutate, întrucât aceasta în sine poate suprasolicita tecile sinoviale.

Crește deasemenea șansa formării tenesinovitei Lupusul, utilizarea injecțiilor pe bază de corticosteroizi, de asemenea boala poate fi asociată cu nivelul colesterolului (rău) LDL mărit, cu insuficiența renală, cu artrita și cu scăderea activității glandei tiroide. Nu este exclus nici ipoteza moștenirii.

Simptomele cele mai caracteristice

Cel mai important simptom în caz de tenosinovită este durerea , care apare la mișcare sau apăsare deopotrivă. Este completat de trosnet care apare la mișcare, precum și de rigiditatea, umflarea și roșeața zonei afectate.

Propuneri de tratamente

Dacă durerea nu se ameliorează în câteva zile, trebuie să apelăm la medic. Există tratamente medicamentoase, acestea trebuiesc completate cu fixarea zonei inflamate. Toate acestea duc la îmbunătățiri temporare dacă nu înlăturăm  cauza, cauzele declanșatoare.

Ajută mult întărirea sistemului imunitar, întrucât accelerează vindecarea inflamației.
Oferă ajutor de nădejde alimentele bogate în clorofilă și suplimentele, acestea cresc oxigenarea celulelor, mențin tinere fibrele din care este constituită teaca sinovială.

Să consumăm cât mai mult grâu și orz, alge Chlorella. Acestea ne pot fi și atunci de folos când tenosinovita a fost declanșată de kilogramele în exces, întrucât aceste alimente sunt bogate în fibre, în acest fel îmbunătățesc digestia, contribuie la detoxifiere și la normalizarea scaunului.
Toate acestea sprijină și pierderea în greutate.

Mai multe soluții naturale

Pe lângă consumul ridicat de fibre și clorofilă există și alte metode cu care putem preveni și trata (respectând recomandarea medicului) tenosinovita.
Să mâncăm cât mai multe alimente bogate in acizi grași Omega-3. Sunt o alegere excelentă sardinele, heringul, tonul și anchoa. Cine nu preferă carnea poate să aleagă uleiul de in, soia, kiwi sau chiar sâmburele de struguri.

Să fim atenți la aportul de antioxidanți, în special la vitaminele A, C și E. Legumele cu frunze verzi, fructele roșii și portocalii (citrice, caise, ardei, roșii, pepene galben, morcovi, dovleac, fructe de pădure, acerola, măceșe, varză, pătrunjel, semințe de susan, germeni de porumb).

Să nu lăsăm să se descarce rezervele noastre de zinc și seleniu, pentru aceasta e de ajuns dacă include în meniul nostrum zilnic laptele, ficatul, carnea roșie, scoicile.

Să mărim aportul de fibre, pe langă proprietățile sale de detoxifiere și îmbunătățire a digestiei, fibrele probiotice restabilesc și echilibrul florei intestinale care influențează funcționarea sistemului imunitar. Este important deoarece antibioticele primite pentru inflamații dăunează acestui echilibru fragil.

Să reducem consumul de carbohidrați și să mărim aportul de antioxidanți, flavonoide, taninuri.
Sunt bogate în acestea citricele, toate tipurile de ceapă, cireșele, fructele de pădure, cacao, cafeaua și rodia.
 

Surse:
https://www.healthline.com/health/tenosynovitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1291062/

Articole legate de acest subiect

Comunitate