head

Pancreatita/ Cum o putem trata?

Pancreatita este o boală periculoasă, să o tratăm cu seriozitate
Pancreatita este o boală periculoasă, să o tratăm cu seriozitate
Eva MacPherson Eva MacPherson
Subiect : Stil de viață

Chiar dacă nu trebuie să ne gândim la tot ce este mai rău, pacreatita este în mod incontestabil în topul celor mai periculoase boli. De aceea este important să cunoaștem simptomele incipiente, opțiunile de prevenire, respectiv metodele de tratament medicale și alternative.

Pancreasul este un organ vital care contribuie la procesele fiziologice endocrine (interne) și exocrine (externe). Prima asigură producția de insulină, în lipsa acestuia se formează diabetul zaharat, iar cea de-a doua are funcția de a produce enzimele esențiale pentru digestie.

Atunci când se dezvoltă pacreatita, este afectată producția de insulină, enzimele digestive cad în capcană, în cazuri mi grave macină chiar glanda, și țesuturile apropiate. Dacă întârzie intervenția crește probabilitatea decesului.

Ce provoacă pancreatita?

În principiu există două feluri de pancreatită, acută și cronică. Dezvoltarea acestora poate avea diferite cauze, mărește riscul apariției de pancreatită starea de sănătate generală rea, moștenirea, dar în principal alimentația necorespunzătoare și un stil de viață nesănătos. În această categorie aparține consumul de alcool în cantități semnificative în mod regulat ( băuturile spirtoase sunt nocive în mod deosebit), inflamațiile permanente cauzate de slăbirea sistemului imunitar, bolile autoimune ( problema  vezicii biliare), precum și hipercolosterolemia și hipertrigliceridemia, mai exact creșterea anormală a nivelului de colesterol și trigliceride.

Despre cea din urmă este vorba în studiul University of California și cea japoneză Gunma University, acestea relevă că la o parte din cei care suferă de hipertrigliceridemie, se formează un anticorp care împiedică funcționarea enzimei lipaza. Din această cauză crește extrem nivelul trigliceridelor, punând în pericol nu doar sănătatea pancreasulu dar poate duce chiar la deces.

Să nu uităm nici de stres, care slăbește în mod semnificativ capacitatea de apărare a organismului.

 

via GIPHY

Cauza declanșatoare a  pancreatitei, calculi biliari nediagnosticați, unele medicamente, în primul rând diureticele, medicamentele pe bază de estrogen sau cortizon luate în excess sau boala tumorală a organului.

Mai rar pancreatita poate apărea pe cale mecanică, când organul este lovit sau supus unei presiuni fizice puternice.

Simptome și complicații

Pancreatita acută apare brusc și puternic, nu are simptome incipiente concrete. De cele mai multe ori apare cu dureri chinuitoare a abdomenului în partea inferioară sau dureri in mijlocul spatelui, greață, vărsături, transpirație excesivă și febră. Deteriorează grav țesuturile pancreasului, apar pseudochiste, acestea infectate provoacă abcese. Pancreatita acută în forma sistemică poate dezvolta septicemia, stare de șoc, insuficiență renală și respiratorie.

Comparativ cu aceasta simptomele pancreatitei cronice sunt mai puțin intense, de aceea mulți nu dau o importanță semnificativă (cel puțin la început) acestora. Cu toate că inflamațiile permanente existente cauzează daune grave, funcționarea glandei se deteriorează din ce in ce mai mult, cu timpul starea organului se deteriorează atât de tare că nu își mai poate îndeplini funcțiile.

La acest proces ne avertizează durerile de spate cronice și durerile abdominale care radiază în jurul ombilicului care sunt caracterizate prin faptul că nu sunt foarte puternice și după un timp trec de la sine.

Putem considera caracteristică scăderea în greutate nejustificată precum și apariția problemelor digestive: dacă în mod repetat experimentăm diaree care trece greu, constipație, balonare, să ne gândim că există posibilitatea să avem pancreatită.

Reprezintă deasemenea un semn bolile cauzate de carențe care se datorează faptului că scade cantitatea de enzime digestive produse de pancreas.

Tratament medical

Pentru ca pancreatita să nu fie tratată doar simptomatic, este necesară și cunoașterea cauzelor declanșatoare.

Dacă pancreatita este cauzată de litiaza biliară, este inevitabilă intervenția chirurgicală cu scopul dea asigura funcționalitatea canalului biliar. Bolnavul după operație în spital de obicei este hrănit prin tub nazogastric ca și prin aceasta să nu supună la efort pancreasul.

Poate fi necesară terapia medicamentoasă, respectiv perfuzia, cel din urmă nu asigură doar aportul de lichide, ci și scade inflamația, antibioticele care se găsesc in soluția acesteia împiedică răspândirea inflamației și eventuala moarte a țesuturilor. Aceasta se poate întâmpla înainte de diagnosticarea bolii, în acest caz țesuturile moarte se îndepărtează prin operație.

Soluții naturale, tratamente complementare

În fiecare zi trebuie să schimbăm meniul zilnic, dieta pentru pancreatită presupune să evităm alimentele grase și grele, alimentele bogate în aditivi (ex mâncarea preparată și semi preparată), alcoolul, condimentele puternice, băuturile care conțin cofeină, intr-un cuvânt tot de la care se poate declanșa inflamația.

Să punem accent pe detoxifiere, prin aceasta scutim pancreasul. Pentru prevenire este absolut necesară, dar dacă inflamația este acută, înainte de a începe cura de detoxifiere să consultăm medicul nostru.

Sunt foarte benefice fierturile din păpădie, care stimulează  funcționarea fierii și a ficatului, ajută la regenerarea pancreasului. Se poate procura ușor și gențiana, care este un detoxifiant eficient, atenuează iritațiile țesuturilor provocate de pancreatită, intensifică funcționarea ficatului.

Întărirea sistemului imunitar cu bacterii

Pentru ca sistemul nostru imunitar să fie puternic și să lupte cu inflamația este indispensabilă păstrarea echilibrului florei intestinale. Starea florei intestinale se reflectă direct asupra sistemului imunitar, dacă echilibrul acesteia se răstoarnă, capacitatea de apărare a organismului slăbește. Din această cauză scade și cantitatea enzimelor digestive, întrucât bacteriile florei intestinale au un rol în producerea acestora.

Ca să evităm acestea, să consumăm bacterii probiotice, precum și fibrele prebiotice necesare pentru înmulțirea acestora. Conține probiotice, iaurturile cu fermenți vii, varza acră, murăturile, supa miso, iar prebiotice conțin în general zarzavaturile și fructele crude, precum și ciupercile medicinale, îndeosebi ciuperca shiitake.

Ce să facem și ce să nu facem ca să prevenim respectiv să tratăm pancreatita?

Să nu consumăm mâncăruri prea condimentate, să evităm făina alba și zaharul alb, alcoolul și cofeina. Să excludem din meniul nostru alimentele preparate și semipreparate bogate în aditivi. Să mâncăm cât mai multe fructe și legume proaspete.

Să facem mișcare cu regularitate, să evităm situațiile de stres, să odihnim sistemul nervos. Să mâncăm de 5-6 ori pe zi, porții mici. Înainte de culcare cu 2 ore să nu mâncăm nimic, doar să ne hidratăm din belșug. Dacă noapte trebuie să mergem la toaletă, să completăm imediat lichidele eliminate.

Să completăm enzimele lipsă, pe care cel mai simplu putem face cu ajutorul suplimentelor alimentare de calitate. Să facem cel puțin de două ori pe an, după posibilități primăvara și toamna cure de detoxifiere.

Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507364
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC334764
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1611930

Articole legate de acest subiect

Comunitate