head

Endometrioza: nu trebuie să trăim în chinuri, recunoașterea simptomelor incipiente este cheia

Endometrioza ste o boală foarte dureroasă
Endometrioza ste o boală foarte dureroasă
Eva MacPherson Eva MacPherson
Subiect : Stil de viață

Să stabilim înainte de toate: endometrioza nu este o tumoare malignă sau infecțioasă. Dar este foarte dureroasă, durere care poate persista chiar mulți ani. Dacă o neglijăm poate provoca complicații grave. Cu recunoașterea simptomelor incipiente și cu tratament început la timp putem preveni neplăcerile mai grave.

În Europa mai mult de 16 milioane de femei sunt afectate de endometrioză, boala are șanse să se dezvolte mai cu precădere la femeile care nu au născut sau printr-e cele care au moștenit genetic acestă boală.

Ce este endometrioza?

Este vorba despre faptul că țestuturile mucoasei ovarelor se lipesc și formează noduli. Când se întâmplă acest lucru în uter putem vorbi despre chist. Endometrioza se poate dezvolta și în trompa uterină, sistemul intestinal, mucoasa abdominală, vezica urinară și în zona abdomenului. Poate ajunge în plămâni, inimă și creier, poate ataca cicatricile operației.

Cauza endometriozei este că celulele endometriale, în perioada menstruației se absorb, mai apoi prin trompa uterină ajung în cavitatea abdominală unde se încep să se înmulțească. O altă explicație care stă în spatele acestei afecțiuni ar fi că în perioada dezvoltării fătului celulele nu se distribuie în mod normal în corpul copilului, ceea ce mai târziu poate duce la endometrioză.

De ce provoacă probleme?

Când țesuturile mucoasei ovariene ajung în loc rău, pot declanșa ușor inflamații cronice- acest lucru se întâmplă frecvent. O altă problemă este că aceste țesuturi formează noduli, care se sparg ușor, încep să sângereze și provoacă dureri mari.

 

via GIPHY

Nodulii provoacă probleme  și în funcționarea organelor afectate. Dacă se lipesc în trompele uterine, în cele mai multe cazuri provoacă infertilitate. Conform unor analize una din patru femei din cauza endometriozei nu rămâne însărcinată.

Oriunde ar fi țesuturile mucoasi ovariene, tot așa reacționează la schimbările hormonale, din această cauză nodulii endometriozei se îngroașă în timpul menstruației, sângerează și provoacă crampe.

Nu are rost să amânăm consultația

Când bolnavii prima dată se confruntă cu inflamația țesuturilor, cu nodulii, sunt predispuși să se gândească la ce este mai rău. Dar chiar dacă acestă boală ascunde multe secrete, endometrioza nu este malignă și nu este infecțioasă. Dar trebuie să amintim că prezența acesteia mărește riscul cancerului ovarian. Au ajuns la această concluzie cercetătorii greci, care au efectuat câteva studii de caz. Cele mai multe cercetări au relevat legătura între endometrioză și cancer ovarian, în același timp datele nu demonstrează schimbarea practicii clinice.

Deorece mult timp în medicină s-a știut prea puțin despre această afecțiune de aceea se întâmplă frecvent că doar atunci se ia în calcul  endometrioza cînd toate celelalte boli sunt excluse. Acest lucru necesita mult timp, până atunci durerea și alte simptome diverse fac scadă calitatea vieții bolnavului.

Sunt date alarmante că un sfert din durerile abdominale din adolescență conduc la endometrioză, boala în general este tratată țintit doar după opt ani.

Care sunt simptomele cele mai frecvente?

Înainte de toate să nu uităm că cel mai bun tratament este prevenția, din acest motiv este important să mergem anual la consult ginecologic, unde se fac investigațiile necesare. Diagnosticarea endometriozei este importanta și să ne asigurăm că nu suferim de cancer.

Sunt astfel de semne , simptome, care ne atrag atenția asupra bolii. Din păcate în stadiul incipient acestea nu sunt evidente din acest motiv nu se gândesc la endometrioză. Reacția corespunzătoare în cazul altor simptome, în special dacă devin cronice, să ne gândim la această boală și să ne adresăm specialiștilor.

·         menstruații neregulate, însoțite de sângerări abundente, 
·
        simptome specifice sindromului colonului iritabil
·         diaree frecventă, constipație, sau alternarea acestora, 
·
        balonare
·         scaun dureros sau durere la urinare, 
·
        infecții ale tractului urinar, 
·
        organe de reproducere iritate, 
·
        oboseală nemotivată și stare generală proastă.

La toate acestea se adaugă durerea chinuitoare, care apare în prima fază la menstruație, după care este prezentă și la ovulație sau chiar poate deveni permanentă.

Cum poate fi tratată?

 Tratamentul medicamentos al endometriozei de regulă poate avea loc după operație dar poate fi administrat și înainte

Tratamentul endometriozei are mai multe etape: încetarea evoluției bolii, oprirea răspândirii acesteia respectiv atenuarea neplăcerilor.

Este frecventă operația de endometrioză, laparoscopică, operație minim invazivă. Prin aceasta se îndepărtează nodulii, se desparte ce este unit ceea ce nu doar că oprește durerea dar crește șansa unei sarcini. Trebuie de știut că operația nu tot timpul este soluția optimă, edometrioza revine în jumătate din cazuri.

Parte a terapiei sunt anticoncepționalele pe bază de hormoni, respectiv utilizarea injectiilor care împiedică concepția, cu acesta nodulii care se află intr-o poziție nefavorabilă pot să revină.

Tratamentul medicamentos se poate administra și după operație dar se poate folosi și de sine stătător.

Sfaturi pentru stilul de viață

Cu toate ca nici stresul, nici slăbirea sistemului imunitar nu influențează apariția endometriozei, simptomele sunt accentuate de acestea. Este important ca în faza activă și pasivă a bolii (când neplăcerile nu sunt prezente) să ne gândim la întărirea sistemului imunitar și să evităm situațiile stresante.

Să ne hrănim sănătos, sa evităm băuturile acidulate, cofeina, alcoolul, zahărul alb, făina albă și în general alimentele bogate în aditivi, pentru că acestea pot accentua inflamația și durerea. Să nu consumăm acestea în faza anterioară menstruației și în timpul acesteia.

Să mancăm în abundență alimente care conțin acizi grași Omega 3, hering, păstrăv, ulei de in, precum și alimente bogate în magneziu care relaxează muschii. Cu ajutorul acestora putem ameliora crampele intestinale și cele ovariene.

Să dormim suficient, dacă adormim greu să beu un ceai de musețel sau valeriană înainte de culcare. Sa facem miscare zilnic cel puțin 30 de minute, endorfinele eliberate au si efecte analgezice.

Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4286968
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072687
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1790744

Articole legate de acest subiect

Comunitate