Oamenii de vârsta a treia care se bucură de o sănătate bună nu au nevoie să ia zilnic o jumătate de aspirină, întrucât medicamentele nu au nici un efect benefic asupra organismului la persoanele peste 70 de ani, dimpotriva pot crește riscul hemoragiilor interne- susțin cercetătorii.
Aspirina (acid acetilsalicilic) în general este prescrisă in urma atacului de cord sau a accidentelor vasculare, deoarece a fost demonstrate că poate scădea șansa unui nou atac.-scrie portalul de știri BBC.
O parte din oamenii sănătoși iau cu regularitate tableta de aspirină, să scadă riscul de atac de cord și a accidentului vascular cerebral.
Mai multe cercetări in curs analizează posibilitatea scăderii riscului de cancer prin administrarea de aspirină. Majoritatea cercetărilor care analizează efectele benefice ale aspirinei sunt realizate cu participarea persoanelor de vârstă mijlocie, și din ce in ce mai multe dovezi demonstrează că riscurile asociate cu aspirina cresc odată cu înaintarea în vârstă.
Studiul a fost realizat cu participarea a peste 19.000 de oameni sănătoși care trăiesc in Statele Unite și Australia și sunt trecuți de 70 de ani și care nu s-au confruntat niciodata cu probleme cardiace. Jumătate din participanți timp de cinci ani au primit zilnic aspirină în doză mica (100 miligrame), iar cealaltă echipa a primit placebo.
În revista intitulată New England Journal of Medicine cercetătorii în trei studii au raportat despre analiza lor, conform cărora aspirina nu a redus riscul dezvoltării problemelor cardiace- în cele două echipe în procent asemănător au apărut problem cardiovasculare-, și nu a contribuit cu nici un efect benefic.
Totodată a crescut numărul hemoragiilor digestive.
”Toate acestea înseamnă că milioane de persoane în vârstă sănătoase din întreaga lume, care fără prescripție medicală iau în doze mici aspirină, fac acest lucru in mod inutil, întrucât studiul arată că aspirina nu are nici un efect benefic care să compenseze riscul hemoragiilor”- a subliniat John McNeil, profesor la Factultatea Monash din Melbourne.
Studiul în continuare arată că numărul deceselelor cauzate de cancer arată o ușoară creștere în rândul celor care iau aspirină, ceea ce necesită studii mai aprofundate susțin cercetătorii, deoarece este în contradicție cu rezultatele studiului de până acum.
Rezultatele de până acum nu se referă la cei care iau aspirină pentru atac de cord sau accident vascular, aceștia trebuie să urmeze indicațiile medicilor.
Rothwell susține că cei care fără prescripție medicală iau aspirină in doze mici, nu ar trebui să renunțe de la o zi la alta, întrucât pot apărea probleme. Consultați medicul de familie pentru evenualele probleme și temeri.