head

Totul despre Roiniță

Cu ce vine în ajutor în descompunerea nutrienților, roinița poate fi utilă și în timpul curelor de slăbire
Cu ce vine în ajutor în descompunerea nutrienților, roinița poate fi utilă și în timpul curelor de slăbire
Eva MacPherson Eva MacPherson
Subiect : Plante medicinale

Roinița calmează excelent sistemul nervos, atenuează inflamațiile, are efecte împotriva cancerului, este un puternic antioxidant, se lupta cu superbacteriile și Candida.
În plus cu ajutorul roiniței putem transforma  mancărurile și băuturile noastre preferate să fie deosebite.

Roinița este originară din Asia, dar în ziua de azi se cultivă aproape peste tot și se aseamană foarte mult cu urzica dar nu pișcă și prin frecare emană un miros de lămâie. Roinița are efecte benefice care  sunt cunoscute de milenii, grecii și romanii îl foloseau în primul rând pentru îmbunătățirea digestiei, iar in evul mediu a fost consumată pentru proprietățile ei de calmare a sistemului nervos.

Efectul roiniței asupra organismului

Roinița are proprietăți antimicrobiene, poate distruge bacteriile, ciupercile și o mare parte din viruși. Se luptă împotriva virusului herpes simplex, extractul de roiniță respectiv preparatele farmaceutice care conțin extract de roiniță  grăbesc vindecarea herpesului.

Citralul care conferă mirosul de lămâie roiniței este un remediu excelent pentru ciuperca saccharomyces cerevisiae care se înmulțește în sistemul digestiv. Această ciupercă poate cauza o mulțime de probleme, urmările prezenței excesive a acesteia pot fi: diareea, constipația, crampele abdominale și în general digestia proastă. Dacă ne confruntăm cu aceste simptome atunci putem să ne bazăm pe roinită.

Se poate folosi și pentru tratamentul ciupercii piciorului și pentru infecția cu Candida, neutralizează superbacteriile- rezistente la antibiotice care nu pot fi tratate în nici într-un alt mod și Stafilococul auriu care poate duce la deces, precum și ulcerul gastric și Helicobacter pylori care se află in strânsă legătură cu dezvoltarea cancerului de stomac.

Substanțele active din roiniță pot declanșa apoptoza-moartea celulară programată-a celulelor canceroase, respectiv pot încetini creșterea tumorii. La proprietățile sale anticancerigene contribuie însușirile sale de întărire a sistemului imunitar, precum și antioxidanții care neutralizează radicalii liberi, flavonoidele si vitamina C. Roinița este eficientă și în cazul bolilor ale căilor respiratorii, întrucât atenuează simptomele neplăcute de răceală și gripă.

Întrebuințările roiniței

Putem consuma o ceașcă de ceai de roiniță in perioadele de stres sau pur si simplu când suntem nervoși eventual să mestecăm câteva frunze de roinită și vom simți în curând efectele sale calmante. Este o soluție excelentă împotriva  insomniei precum și a anxietății. Tratează migrenele și problemele stomacului asociate cu nervozitatea. Pe lângă toate acestea atenuează simptomele de Alzhaimer și simptomele bolii Parkinson care apare odată cu vârsta și normalizează ritmul cardiac.

În cazul durerilor articulare, bolilor reumatice, durerilor de dinți merită să luăm în calcul ajutorul roiniței. Generează efectele sale antiinflamatoare și în aceste cazuri dacă consumăm din ea sau o utilizăm pentru uz extern.

În cazul tulburărilor digestive să consumăm roinită cu încredere, deoarece această planta medicinală plăcută intensifică producția de bilă și miscarea intestinală, în acest fel protejând metabolismul. Ajută în cazul constipației precum și la eliminarea toxinelor din colon, efectele sale detoxifiante nu doar prin acestea se evidențiază: roinita acționează  ca diuretic și curăță și rinichii. Deoarece îmbunătățește descompunerea nutrienților, roinița poate fi utilă și în timpul curelor de slăbire, în plus împiedică depunerea grăsmilor pe abdomen.

Ca și soluții pentru curățare și sub formă de creme  nu pune capăt doar inflamațiilor dar grăbește vindecarea în cazul rănilor mai puțin grave, împiedică infecția acestora.
Așa cum am amintit , roinița este o bază pentru mancăruri excelentă, putem să asezonăm cu încredere mancărurile și băuturile dar și sub formă de ceai este excelentă. Și încă ceva, vara dacă o punem sub geam ține țânțarii la distanță.

Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25242268
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18553017
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15796587
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24991068
http://eol.org/pages/1114866/hierarchy_entries/57185559/overview

Articole legate de acest subiect

Comunitate