head

Ghimbir- Efecte terapeutice: de ce să-l consumăm?

În cazul tulburărilor digestive, rădăcina de ghimbir este un remediu rapid și eficient
În cazul tulburărilor digestive, rădăcina de ghimbir este un remediu rapid și eficient
Eva MacPherson Eva MacPherson
Subiect : Detoxifiere

Efectele terapeutice ale ghimbirului sunt foarte diverse: este un excelent antioxidant, stimulează digestia și se poate fi folosit cu succes si împoriva inflamațiilor si a răcelii. Am facut un rezumat al efectelor terapeutice a ghimbirului.

În China și India de mii de ani se folosește rădăcina de ghimbir pentru tartarea problemelor de sănătate, care a fost foarte apreciată și in Roma antică. În plus gustul său unic, picant face deosebite mancărurile si băuturile noastre preferate. Întrebuințarile ghimbirului sunt foarte diverse.

Compoziția ghimbirului

Conține în cantități mari proteine, carbohidrați, aminoacizi, vitaminele B și E, respectiv minerale, printre care zinc, fosfor, calciu, potasiu, magneziu și fier. Au efecte terapeutice deasemenea și gingerolul și sogaolul care conferă ghimbirului gustul picant, precum și uleiurile volatile pe care le conține, îndeosebi curcuma și bisabolol.

Moduri de utilizare a ghimbirului

Rădăcina de ghimbir în medicina populară era întrebuințată în primul rând pentru îmbunătățirea digestiei, tratamentul problemelor digestive, precum și pentru detoxifiere.

În India în afară de acestea, mestecau ghimbir împotriva halitozei, în China tratau răceala și raul de mare, în timp ce în Roma antică după ospețe- pentru prevenirea stărilor de greață- era aproape obigatoriu consumul de ghimbir.

În cazul problemelor digestive rădăcina de ghimbir poate fi un remediu rapid și eficient. Împiedică balonarea, intensificarea formării gazelor, diareea, senzația de prea plin, este eficient in mod deosebit dacă simțim stomacul prea ”greu”. Prin consumul de ghimbir putem scăpa mai repede și de crampele intestinale neplăcute.

Îmbunătățește metabolismul, ameliorează senzația de rău și greața. Efectele cele din urmă sunt benefice în tratamentul răului de mare și în timpul sarcinii.

Ghimbirul excelează și în tratamentul bolilor cauzate de microorganismele dăunătoare. Distruge  bacteria Helicobacter pylori care crește riscul apariției ulcerului gastric sau chiar a cancerului de stomac, precum și virușii care provoacă răceală și gripă. Accelerează procesul de vindecare a infecțiilor bacteriene care apar ca și complicații în urma racelilor virale. Ghimbirul este un excelent antitermic, tratează bronșita, calmează tusea, în acest fel printre altele ameliorează inflamația gâtului.

Reduce inflamația articulațiilor (reumatice) și simptomele artrozei, durerile musculare, migrenele, precum și durerea de dinți. Gingerolul care se găsește in ghimbir și alte componente antioxidante ajută în tratamentul bolilor tumorale, în special în cazul cancerului de colon, cancerului de prostată și a cancerului rectal.

Antioxidanții care se găsesc in ghimbir neutralizează radicalii liberi răspunzători de numeroase boli (inflamații, cancer, leziuni vasculare) și îmbătrânirea pielii.

În primul rând extractul și fiertura de ghimbir se poate utiliza pentru reducerea nivelului colesterolului (rau) LDL, dar cu ajutorul radăcinii crude se pot îndeparta cheagurile din vasele de sânge. În afară de acestea ghimbirul moderează glicemia și hipertensiunea arterială, reglează circulația, prin consumul acestuia  se poate scădea riscul apariției bolilor vasculare.

Curăță excelent corpul pe interior, în primul rând îl putem folosi pentru detoxifierea sistemului limfatic. Datorită proprietăților sale sudorifice ajută la eliminarea toxinelor din organism și prin piele.

 

Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3426621/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23612703
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pub

Articole legate de acest subiect

Comunitate